ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα (413), πάνω στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου, από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο, ο οποίος θεραπεύτηκε από ανίατη ασθένεια. Στο χώρο αυτό βρισκόταν το «στάδιο» όπου γίνονταν μονομαχικοί αγώνες. Σ’ αυτό το στάδιο μονομάχησε ο πιστός μαθητής του Αγίου Δημητρίου, Νέστορας, και κατατρόπωσε τον Λυαίο. Ολόκληρο το ισόγειο συγκρότημα του αρχαίου λουτρού, όπου ήταν φυλακισμένος ο Άγιος, διατηρήθηκε και διασκευάσθηκε σε κρύπτη του ναού, η οποία έγινε για αιώνες και παραμένει κέντρο λατρείας. Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 μετέβαλε σχεδόν σε ερείπια τον ιστορικό Ναό και οι αναστηλωτικές εργασίες που τον αποκατέστησαν στην αρχική του μορφή διήρκησαν έως το 1948. Από τότε λειτουργεί κανονικά και αποτελεί ως μνημείο τέχνης ένα από τα πλέον υπέροχα χριστιανικά μνημεία της ελληνικής ανατολής.

  • Ιερός Ναός Της Του Θεού Αγίας Σοφίας

Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης. Βρίσκεται στο κέντρο, και μαζί με τον Άγιο Δημήτριο και την Παναγία την Αχειροποίητο ανήκουν στα πιο σημαντικά παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδος και ολόκληρης της Ορθοδοξίας.

  • Ιερός Ναός Της Παναγίας Δεξιάς

Ο ναός της Παναγίας Δεξιάς στην Θεσσαλονίκη θεμελιώθηκε το 1954 στη θέση του βυζαντινού ναού του Αγίου Υπατίου, στον οποίο είχε προσφερθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης, πιστό αντίγραφο της ομώνυμης εικόνας του Κύκκου της Κύπρου, την οποία η παράδοση θέλει να την έχει αγιογραφήσει ο ευαγγελιστής Λουκάς. Η παράδοση θέλει η εικόνα να μεταφέρεται από έναν μοναχό που είχε δει όραμα εισερχόμενος από την ανατολική πύλη των τειχών, να προσφέρει την εικόνα στον πρώτο ναό που θα βρει στα δεξιά του. Έτσι, ο ναός ονομάστηκε Παναγία Δεξιά. Άλλη παράδοση λέει ότι η ονομασία «Δεξιά» οφείλεται στο ότι η Θεοτόκος εικονίζεται να κρατά τον Ιησού στο δεξί της χέρι, ενώ η πιο συνηθισμένη αγιογράφησή της είναι να τον φέρει στο αριστερό της.