ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το ξενοδοχείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Πλάζα σας προτείνει να επισκεφθείτε τα παρακάτω μουσεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης

  • Αρχαιολογικό Μουσείο  www.amth.gr

Εδώ εκτίθενται πλούσιες συλλογές της αρχαίας, ελληνιστικής και ρωμαϊκής ιστορίας του τόπου, υπέροχα γλυπτά, πάμπολλες σαρκοφάγοι και κτερίσματα, πολύτιμα και καθημερινά αντικείμενα, με κορωνίδα τους θησαυρούς της Βεργίνας και του Δερβενίου.

  • Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού  www.mbp.gr

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί συλλογές γλυπτών, νωπογραφιών, μωσαϊκών, εικόνων και επιγραφών από την εποχή του Βυζαντίου, που βρέθηκαν στην περιοχή καθώς η πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν το σημαντικότερο κέντρο, μετά την Κωνσταντινούπολη, στο ευρωπαϊκό τμήμα της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει εκθέματα που παρουσιάζουν τις ποικίλες μορφές της βυζαντινής τέχνης από την εποχή της ακμής μέχρι και την περίοδο που ακολούθησε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους.

  • Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο – Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα  www.lemmth.gr

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο – Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα θεωρείται ένα από τα καλύτερα του είδους του και τα εκθέματά του περιλαμβάνουν τεχνουργήματα της πρόσφατης ιστορίας και αρχιτεκτονικής, η οποία είχε διαδοθεί σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, όπως επίσης και εκθέματα από τις μάχες οι οποίες διεξήχθησαν στις αρχές του 19ου αιώνα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, το μουσείο στεγάζει φορεσιές και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Ελλήνων των τελευταίων 250 ετών.

  • Εβραϊκό Μουσείο  www.jmth.gr

Το Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στη οδό Αγίου Μηνά, λειτουργεί από το 2001 με σκοπό να καταγράψει την Σεφαραδίτικη κληρονομιά των εβραίων που μετοίκισαν στον ελλαδικό χώρο, ύστερα από το διωγμό τους από την Ισπανία τον 15ο αι., φέρνοντας μαζί τους και όλο τον Αναγεννησιακό δυτικό πολιτισμό της Μεσογείου. Ό,τι απέμεινε από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 και τη λαίλαπα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, όπως επιτύμβιες στήλες, θρησκευτικά και τελετουργικά σκεύη, βιβλία, έγραφα, φορεσιές και χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας, παρουσιάζουν την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως το ολοκαύτωμα, που αποτυπώνεται μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ενημερωτικά κείμενα.

  • Μουσείο Ατατούρκ

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της νέας Τουρκίας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 1935, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης παραχώρησε στο Τουρκικό κράτος το σπίτι όπου έμενε ο Κεμάλ Ατατούρκ και το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν. Το κτήριο, το οποίο χρονολογείται πριν το 1870, διαθέτει 3 ορόφους και αυλή. Στους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες του Κεμάλ από διάφορες περιόδους της ζωής του καθώς και όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τα σχολικά χρόνια του Κεμάλ.

  • Μουσείο Κινηματογράφου  www.cinemuseum.gr

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο χώρο του λιμανιού. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και συνέπεσε με τον παγκόσμιο εορτασμό των 100 χρόνων Κινηματογράφου. Είναι αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και έχει σκοπό τη συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της Ελλάδας.

  • Μουσείο Φωτογραφίας  www.thmphoto.gr

Στο λιμάνι εδρεύει επίσης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ως σκοπό του τη διοργάνωση εκθέσεων ελληνικής και διεθνούς φωτογραφίας και την παρουσίαση των διαφορετικών χρήσεων και προσεγγίσεων της. Οι εκθέσεις χωρίζονται σε εκθεσιακούς κύκλους: »Ματιές στην Πόλη», »Μεγάλοι Δημιουργοί», »Έλληνες της Διασποράς», κ.ά. Το Μουσείο διοργανώνει Photobiennale, με συμμετοχή καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.